Het leukste constructie speelgoed

Bas van Rijswijk     februari 20, 2001    

Bouwen is één van de leukste manieren van spelen. Een nog leerzaam ook. Bouwen stimuleert de fantasie en leert je hoe dingen werken. Daarom kijken we hier naar de top vijf van het leukste constructie-speelgoed.


Constructie-speelgoed heb je van hout, plastic, metaal en zelfs van mais.


1. Lego / Duplo

Wie kent het niet. Lego en Duplo zijn zonder twijfel het meest bekende constructie-speelgoed. Het is helaas wel wat prijzig, maar ook dusdanig goed dat goedkope imitatie-merken er niet aan te pas komen. De eisen die Lego aan zijn producten liggen dan ook vele hoger dan die van de goedkope imitaties. Lego-blokjes mogen nooit verkleuren en de Lego steentjes mogen nooit meer dan 0,002 mm afwijken zodat ze altijd passen.Lego bestaat al sinds 1932 maar het was aanvankelijk houten speelgoed. Het Lego zoals we dat nu kennen kwam in 1947 op de markt. Duplo debuteerde in 1969. De naam Lego is afgeleid van leg godt (Deens voor speel goed) en Duplo is latijn voor tweemaal. Duplo blokken zijn precies twee keer zo groot als Lego-steentjes.
Kijk hier voor aanbiedingen van Lego en Duplo

2. Knex

Knex (officieel geschreven als K'NEX) bestaat ook al een tijdje, maar is toch een stuk jonger dan Lego. Knex werd in 1989 ontwikkeld door Joel Glickman. Hij bedacht het speelgoed toen hij zich op een trouwerij verveelde en ging spelen met wat rietjes. Knex lijkt dus op rietjes. Het zijn plastic stokjes die je met eveneens plastic koppelstukken aan elkaar kunt zetten. Zo kun je hele bouwwerken maken.
Kijk hier voor aanbiedingen en meer informatie over Knex


3. Kapla

Kapla is een afkorting van KAbouter PLAnkjes. Uitvinder van Kapla is de in Frankrijk wonende Nederlander Tom van der Bruggen. Hij bedacht de plankjes om er kastelen mee na te bouwen. Hoewel Kapla ogenschijnlijk heel eenvoudig speelgoed is, het is weinig anders dan houten plankjes, kun je er fantastische bouwwerken mee maken, en dat allemaal zonder lijm of schroeven. Dat komt doordat alle plankjes tot om de millimeter gelijk zijn. Kapla plankjes zijn te koop in diverse kleuren.
Aanbiedingen en meer informatie over Kapla


4. Meccano

Dacht je dat Lego oud was? Meccano is nog veel ouder. Deze vader van alle constructie-speelgoed werd al in 1901 in Liverpool bedacht. Tegenwoordig komt Meccano uit Calais en is het Japanse Nikko eigenaar van het merk (sinds 2000).Bij Meccano maak je bouwwerken van metalen strips en platen die je met schroefjes en moertjes aan elkaar vastzet. Zo kun je enorme bouwwerken maken. Meccano koop je als een doos met onderdelen of als bouwpakket waarmee je een bepaald apparaat kunt maken. Meestal is dat een vliegtuig, auto of ander voertuig.
Aanbiedingen en meer informatie over Meccano

5. PlayMais

Lego, Duplo en Knex zijn van plastic, Kapla is van hout en Meccano van metaal. Maar constructie-speelgoed kun je ook van heel andere materialen maken. Van mais bijvoorbeeld, zoals PlayMais. Vreemd materiaal, maar het werkt verbazend goed. En het is bovendien heel veilig voor kleine kinderen. PlayMais is namelijk gemaakt van maismeel, water en eetbare kleurstoffen. Het is niet de bedoeling dat je het eet, maar als een kindje dat doet is er niets aan de hand.


Met PlayMais kun je prachtige bouwwerken, figuren en andere "kunstwerken" maken. Je kunt heel veel met dit constructie-speelgoed. En er is nog een derde voordeel, PlayMais is goedkoop constructie-speelgoed. Voor weinig geld heb je een emmer vol bouwmais.
Aanbiedingen en meer informatie over PlayMais

Resultaten per mail

Geef hier je mailadres:

In samenwerking met FeedBurner

Vul hierboven je mailadres in en je krijg voortaan iedere Top Vijf automatisch in je mailbox.
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactform

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.