Tips voor rijden met gladheid

Bas van Rijswijk     februari 18, 2019    Rijden bij gladheid hoeft niet gevaarlijk te zijn, als je je maar aan enkele spelregels houdt. Daarom geven wij hier een top vijf van tips voor het rijden bij gladheid.

1. Afstand houden

Voldoende afstand houden is altijd belangrijk bij autorijden, maar bij gladde wegen is dat extra het geval. Je remweg kan immers langer zijn en door te stevig remmen kan je in een slip raken. Hou bij gladheid dus goed afstand en nader een andere auto niet te snel. Ook op het laatste moment invoegen is gevaarlijk op een gladde weg.

2. Kijk ver naar voren

Door ver voor je uit te kijken volg je automatisch de goede lijn. Bij een gladde weg is dat extra belangrijk. Zo voorkom je ook dat je te dicht achter je voorganger gaat zitten.

3. Rustig optrekken

Te snel optrekken kan tot gevolg hebben dat je gaat glijden. Ook kunnen slippende banden zich ingraven als er sneeuw ligt. Rij bij sneeuw of gladheid weg in de tweede versnelling, geef weinig gas en laat de koppeling langzaam opkomen. Volgens de  ANWB kan het helpen om bij het wegrijden veiligheidssystemen als ESC (ESP) uit te zetten. De correcties van dergelijke systemen maken het wegrijden in sneeuw namelijk moeilijker.

4. Niet remmen in bochten

Bij sneeuw en gladheid kun je in bochten beter het gas alleen loslaten dan te remmen. Pas na de bocht geef je dan weer gas. Ga niet aan het stuur trekken, ook niet als je de bocht uit dreigt te raken. Laat de auto glijden en stuur in de juiste rijrichting, dan ga je de juiste kant op zodra je weer grip krijgt.

5. Niet pompend remmen bij een noodstop

Volgens de ANWB moet je niet pompend remmen bij een noodstop want dan werkt de ABS niet. Trap rem en koppeling gelijktijdig in. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien waardoor je kunt blijven sturen.

En verder: 

  • Stuur rustig
  • Rem niet plotseling
  • Stuur bochten niet te scherp in
  • Rij ook met winterbanden rustig. Hun kortere remweg wordt teniet gedaan als je te hard rijdt.


Met dank aan de ANWB.

Resultaten per mail

Geef hier je mailadres:

In samenwerking met FeedBurner

Vul hierboven je mailadres in en je krijg voortaan iedere Top Vijf automatisch in je mailbox.
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactform

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.