Tips bij veranderen van zorgverzekering

Bas van Rijswijk     februari 17, 2019    

Van zorgverzekering veranderen mag maar 1 keer per jaar, per 1 januari. Zorgverzekeringen veranderen ieder jaar qua prijs en qua dekking. Daarom is het bijna ieder jaar aantrekkelijk om van zorgverzekering te veranderen. En het is in ieder geval belangrijk om jaarlijks te controleren hoe het met jou zorgverzekering staat.


Door van zorgverzekering te wisselen kun je veel besparen. Niet alleen aan premie maar ook door betere dekkingen of voordeeltjes die de zorgverzekering biedt. Hier een top vijf van tips voor bij het veranderen van een zorgverzekering.


1. Kijk niet alleen naar prijs, maar ook naar dekking

De meeste mensen letten allen op de prijs van een zorgverzekering maar niet op de dekking en andere voordelen. Sluit je alleen een basisverzekering af? Dan staat de dekking vast. Deze is namelijk wettelijk bepaald. Bij aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen is dat anders, die kunnen sterk verschillen waardoor een prijsverschil heel relatief kan zijn.

2. Let ook op kortingen en voordelen

Kortingen bij bepaalde opticiens, extra korting als je meerdere verzekeringen hebt lopen, gratis telefonische consults, korting bij de sportschool... heel veel zorgverzekeraars geven soms heel uiteenlopende kortingen aan hun verzekerden, en deze kortingen kunnen best interessant zijn. Kijk op Zorgverzekeringsinformatie.nl voor een overzicht van al deze kortingen per verzekeraar.

3. Kijk uit met geadverteerde prijzen zorgverzekeringen

De meeste zorgverzekeraars adverteren met een zo'n laag mogelijke prijs voor hun zorgverzekering. Dat is de prijs met een maximaal vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dat is 875 euro aan eigen risico per jaar! En dan te bedenken dat 80% van de mensen kiest voor een (duurdere) zorgverzekering zonder vrijwillig eigen risico. Een zorgverzekeraar die adverteert met die prijzen prijst zichzelf echter uit de markt. Maar een goedkope zorgverzekering met 500 euro vrijwillig eigen risco hoeft helemaal niet goedkoop te zijn bij 0 euro eigen risico.

Kijk maar bij de prijzen van zorgverzekeringen. In dit overzicht staan zowel de prijzen met maximaal eigen risico als met minimaal eigen risico.

4. Kijk uit met besparen op het eigen risico

Over eigen risico gesproken. Wees voorzichtig met het vrijwillig eigen risico op premie uit te sparen. De prijzen verschillen per zorgverzekering, maar gemiddeld geldt dat je de helft van het eigen risico aan premie bespaart. Een vrijwillig eigen risco van 500 euro bespaart je dus gemiddeld zo'm 250 euro aan premie per jaar. Dat betekent dat indien je de zorgkosten onder de 375 euro kunt houden je 250 euro per jaar op zorgpremie kunt besparen.

Maar alles dat je over die 375 euro heen gaat kun je van dit voordeel afhalen. In het ergste geval, als je 875 euro of meer aan zorgkosten hebt in een jaar, geef je circa 250 euro meer uit door dit (achteraf gezien) te hoge eigen risico.

5. Gebruik altijd een zorgverzekeringsvergelijker

Er zijn meerdere uitstekende sites om zorgverzekeringen te vergelijken. Een vergelijk kost een paar minuten, dus check er altijd even of je de juiste keuze maakt. Enkele goede zorgverzekeringsvergelijkers geven bovendien korting als je de zorgverzekering via hen afsluit in plaats van direct bij de zorgverzekeraars. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Kijk hier voor deze beste zorgverzekeringsvergelijkers

Resultaten per mail

Geef hier je mailadres:

In samenwerking met FeedBurner

Vul hierboven je mailadres in en je krijg voortaan iedere Top Vijf automatisch in je mailbox.
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactform

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.