De vijf grootste hoaxes

Bas van Rijswijk     januari 01, 2018    Er zijn verhalen die soms al tientallen de rondte doen, en die door veel mensen als waar worden aangenomen, maar die compleet uit de mouw zijn geschut. Soms heeft één persoon hem bedacht, soms is zo'n hoax in de loop der tijd ontstaan. Wij kijken hier naar de top vijf van grootste hoaxes.


1. Het monster van Loch Ness

De meest bekende hoax. Inmiddels zullen er weinig mensen meer geloven dat er in dit Schotse meer een soort dino rondzwemt, maar dat is wel anders geweest. Het monster werd in 1933 voor het eerst gezien door de moderne mens gezien, maar er zijn ook geschriften uit de zevende eeuw van waarnemingen van een monster op de rivier de Ness.

In de loop der tijd zijn er vele mensen geweest die beweren het monster gezien te hebben. Velen waarschijnlijk te goede trouw, maar er zijn ook vele grappenmakers. Er zijn vele foto's en video-opnames van het monster gemaakt die na onderzoek vals bleken te zijn. Zo bestaat de Nessie uit de meest bekende foto (hierboven te zien) uit onderdelen van een speelgoed duikbootje. De assistent van de man die de foto maakte maakte dit zo'n 60 jaar na de opname bekend.

2. Graancirkels

De eerste melding van een graancirkel werd al in 1678 gedaan, maar daarna hoorde we er nooit meer van Tot in 1978 in de buurt van Stone Henge graancirkels op begonnen te duiken. Deze mysterieuze cirkels zouden door aliens worden gemaakt. Heel veel aliens, want er doken steeds meer graancirkels op, in alle delen van de wereld.

Het duurde tot 1991 tot twee Britse boeren bekende de eerste graancirkels te hebben gemaakt. De aliens verloren toen kennelijk hun interesse want sindsdien wordt er nauwelijks nog een graancirkel meer gevonden. Vele grappenmakers hebben na 1991 een nieuwe hobby moeten zoeken.

3. De dagboeken van Hitler

Helaas is een hoax vaak werk van oplichters. Zo waren de dagboeken van Hitler die in 1983 werden gevonden het werk van een een man uit Stuttgart die Hitlers handschrift perfect kon imiteren. Hij schreef zestig dagboeken vol en verkocht de publicatierechten voor zes miljoen dollar aan de Stern. Hij was echter zo dom moderne inkt en papier te gebruiken. In plaats van zes miljoen dollar kreeg hij 42 maanden celstraf.

4. Nigeriaanse oplichting

Nigeriaanse oplichting (scam)  is helaas zelf geen hoax. Als er iets bestaat is het deze vorm van oplichting wel. Want wie heeft er inmiddels nog mail ontvangen waarin hij of zij miljoenen kan ontvangen door even het bankrekeningsnummers door te geven, en o ja, om even wat geld over te maken om de kosten te dekken. De hoax is hier de inhoud van de mail die van A tot Z verzonnen is. Geld betalen om geld te mogen ontvangen is net zo onlogisch als het klinkt. Toch trappen er nog steeds massa's mensen in. En nog steeds zijn het vooral Nigerianen die zich met deze vorm van oplichting bezig houden.

5. De Roswell autopsie

Nog steeds zijn er talloze mensen van overtuigd dat er in 1947 een vliegende schotel met aliens is neergestort nabij het Amerikaanse plaatsje Roswell. Dit werd in eerste instantie zelfs door de persdienst van de lokale luchtmachtbasis bekend gemaakt Een dag later werd dit weersproken, het was een weerballon geweest. Vervolgens hoorde men er ruim 30 jaar niets meer van.

Tot er na 1978 ineens overal getuigen opdoken van de UFO-crash. Zelfs een Amerikaanse generaal gaf hierover een verklaring af. In 1995 kwam er zelfs bewijsmateriaal in de vorm van een film (in zwart wit en bijzonder korrelig) waarin er autopsie plaatsvindt op een alien. Specialisten ontdekte echter dat er veel niet klopte aan de film, waarna de grappenmaker Ray Santilli toegaf dat hij de film gemaakt had.


Resultaten per mail

Geef hier je mailadres:

In samenwerking met FeedBurner

Vul hierboven je mailadres in en je krijg voortaan iedere Top Vijf automatisch in je mailbox.
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactform

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.