TV aan de muur? 5 tips voor het ophangen van de televisie

Bas van Rijswijk     februari 21, 2019    

5 tips om de TV aan de muur te hangen. De televisie aan de muur op de beste hoogte met de ideale kijkhoek en kijkhoogte.

De huidige generatie (platte) televisies kun je heel goed aan de muur ophangen. Hiervoor zijn muurbeugels te koop. Deze zorgen er voor dat de televisie weinig ruimte inneemt en goed te zien is. Bovendien ziet zo'n televisie aan de muur er heel mooi uit.

TV ophangen aan de muur

We hebben hier voor jou een top vijf met tips voor het bevestigen van de televisie aan de muur.


1. Kantelbare en draaibare wandbeugels

Een televisie hang je niet aan een spijker aan de muur. Hiervoor is een wandbeugel nodig die zowel heel goed aan de tv als aan de muur bevestigd wordt. Je hebt heel goedkope wandbeugels die niet veel meer doen dan het maken van deze bevestiging. De televisie komt hierbij strak aan de muur te hangen wat er erg mooi uitziet (als een schilderij) en weinig ruimte inneemt.

Maar pas op. Een vaste wandbeugel is alleen handig als je altijd min of meer recht tegen de televisie zit, en als de televisie zich dan op ooghoogte bevindt. Is dat niet het geval dan kun je beter kiezen voor een wandbeugel die draaibaar en kantelbaar. 

Draaibaar betekent daarbij dat je de televisie aan de muur horizontaal kunt draaien (naar links en rechts). 

Kantelbaar betekent dat de televisie naar beneden gericht kan worden. Dat is handig / nodig als de tv boven ooghoogte hangt. Iets dat meestal het geval is bij een televisie aan de muur.

Tip: Bij de beste TV beugel test vind je de beste televisie beugels uit diverse testen. Het betreft alle soorten wandbeugels en plafondbeugels.

2. Televisie aan het plafond

Soms kan het interessant zijn de televisie aan het plafond te hangen in plaats van aan de muur. Dit kan bij een grote ruimte waarbij je de televisie wil plaatsen op een plek waar helemaal geen muur is. Maar televisies worden ook vaak in een slaapkamer aan het plafond bevestigd. Je kunt dan een kleine tv schuin boven het bed hangen. 

Voor het bevestigen van een televisie aan het plafond koop je een plafondbeugel in plaats van een wandbeugel.

3. Koop goedkoop tv-beugels 

Ook een goede tv-beugel hoeft niet duur te zijn. Elektronicatips.nl heeft een overzicht gemaakt met de aanbiedingen van de beste winkels om een tv-beugel te kopen. In dit overzicht vind je de beste en goedkoopste adressen voor de aanschaf van een wandbeugel, plafondbeugel en andere systemen om televisies aan de muur of het plafond te bevestigen.

4. De beste kijkhoogte van een tv aan de muur

Een wandbeugel kopen is één. De televisie op de juiste manier aan de muur bevestigen is twee. Ingewikkeld is dat niet. Bij een goede tv-beugel worden alle materialen meegeleverd zodat het een kwestie van boren en schroeven is. 

Maar natuurlijk is de plek waarop je de televisie hangt wel van belang. Denk hierbij ook aan de kijkhoogte. Men hangt de televisie vaak hoog op omdat hij dan het minst in de weg hangt als hij niet gebruikt wordt. Maar de ideale kijkhoogte is lager. 

Je kijkt het meest plezierig en met het mooiste beeld als je ogen zich op dezelfde hoogte als een derde van het televisiescherm van boven af gemeten.

5. De juiste wandbeugel voor je TV

Welke wandbeugel of plafondbeugel is geschikt voor de televisie? Om dat makkelijk te kunnen bepalen hebben de fabrikanten de VESA maten bedacht. 

De VESA maat staat in de handleiding van de televisie (meestal bij de specificaties), maar je kunt hem ook heel makkelijk zelf bepalen. De VESA maat is namelijk niets anders dan de afstand in millimeters tussen de schroefgaten voor het bevestigen van de tv-beugel.

Voorbeelden:
VESA 75: Hierbij is de afstand tussen de schroeven zowel horizontaal als verticaal 75mm
VESA 300x400: Hierbij is de afstand horizontaal 300mm en verticaal 400mm

Kijk voor veel meer informatie over de mogelijkheden van een televisie aan de muur bij de eerder genoemde beste winkels om tv-beugels te kopen.

Zie ook:
Onderwerp:
Wil je de TV opgangen? Hier tips voor het ophangen van de TV aan de muur of het plafond. Hoe hoog hang je een TV? Wat is de ideale kijkhoogte van de televisie? Wat is de beste wandbeugel of plafondbeugel voor het ophangen van de TV? Hier de tips om de TV aan de muur te hangen.

Resultaten per mail

Geef hier je mailadres:

In samenwerking met FeedBurner

Vul hierboven je mailadres in en je krijg voortaan iedere Top Vijf automatisch in je mailbox.
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactform

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.