Gemiddelde lengte mannen, en lengte vrouwen

Bas van Rijswijk     januari 01, 2018    


De gemiddelde Nederlands man is bijna 1,83 meter lang, daarmee zijn "onze" mannen de langste ter wereld. Gelukkig hebben de Nederlandse mannen wel bijpassende vrouwen. Deze moeten qua lengte namelijk alleen de dames uit Letland voor laten gaan.De lengtemetingen uit duizenden bevolkingsonderzoeken werden door de NCD Risk Factor Collaboration verzameld en geanalyseerd. Dit leidde tot informatie over de lengte van de bevolking van 200 landen in de laatste 100 jaar.

Landen met de langste mannen

1. Nederland
2. België
3. Estland
4. Letland
5. Denemarken

Landen met de langste vrouwen

1. Letland
2. Nederland
3. Estland
4. Tsjechië
5. Servië

Uit het onderzoek bleek dat zowel de Nederlandse man als de Nederlandse vrouw de laatste 100 jaar gemiddeld 14 centimeter zijn gegroeid. Deze groei komt voor een groot deel op naam van betere leefomstandigheden zoals zorg, voeding en hygiëne. In Zuid Korea, waar de omstandigheden de laatste eeuw een nog grotere verbetering doormaakte zijn de vrouwen gemiddeld bijvoorbeeld zelfs met 20 centimeter in lengte gegroeid.

Naast leefomstandigheden zijn de genen belangrijk voor de groei. De langste vrouwen wonen in Europa, en dan vooral in het voormalige oostblok, hoewel Nederland dus tweede op de lijst staat. De kleinste vrouwtjes vind je in Guatamala (gemiddeld maar 1,49 meter).  De kleinste mannen (te vinden in Oost-Timor) zijn dan met 1,60 meter nog een stuk minder klein te noemen.

Resultaten per mail

Geef hier je mailadres:

In samenwerking met FeedBurner

Vul hierboven je mailadres in en je krijg voortaan iedere Top Vijf automatisch in je mailbox.
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactform

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.