1. Kies de juiste zorgverzekeraar
Ieder jaar passen de zorgverzekeraars hun zorgpremies weer aan. De verzekeraar die het ene jaar goedkoop is hoeft dat het jaar erop niet meer te zijn. Bovendien komen er steeds meer goedkopere alternatieven bij. Het is daarom verstandig om ieder jaar in december te kijken welke zorgverzekering voor jou het meest goedkoop is. Dit om te voorkomen dat je weer een jaar aan een onnodig dure zorgverzekering vast zit.Globaal kijken welke zorgverzekering voor jou de beste en goedkoopste zorgverzekering is kan razendsnel via een zorgverzekeringsvergelijker. Kijk bij de websites om zorgverzekeringen te vergelijken voor de beste productvergelijkers op dit gebied.
2. Kijk kritisch naar aanvullende zorgverzekeringen
Voor de tandarts, de fysiotherapeut, de opticien en andere zorgverleners die niet via de basisverzekering gedekt zijn dien je een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan heel nuttig en rendabel zijn, maar neem deze aanvullende verzekeringen wel ieder jaar even onder de loep.Het kan namelijk zijn dat een aanvullende verzekering niet meer nodig is. Bijvoorbeeld een orthodontie verzekering die voor de kinderen was afgesloten kost waarschijnlijk alleen maar geld als de kinderen van de beugel af zijn. Ook zijn er veel mensen die zich voor brillen en lenzen verzekeren zonder te beseffen dat de vergoedingen die ze krijgen veel lager zijn dan de extra zorgpremie die ze hier voor betalen. Voor brillen en lenzen wordt namelijk vaak maar een paar tientjes per jaar vergoed.
3. Maak gebruik van collectieve korting
Bij de meeste zorgverzekeringen is het helemaal niet nodig om de volledige zorgpremie te betalen. Via een werkgever of vereniging waarvan je lid bent kun je vaak collectieve korting krijgen. Er zijn zelfs zorgverzekeraars die hoge kortingen geven (5 a 10 procent) aan iedereen die gratis lid wordt van een collectief. Hier lees je alles over bij informatie over collectiviteiten.4. Kies voor een hoog eigen risico
De meest eenvoudige manier om de zorgpremie naar beneden te krijgen is om het eigen risico te verhogen. Een eigen risico van 360 euro is verplicht, maar je kunt deze verhogen tot 860 euro. De zorgpremie wordt dan aanzienlijk lager. Je bespaart zo'n 20 euro per maand (240 euro per jaar) op de zorgpremie. Maar kijk uit, het kan zijn dat je tot 500 euro meer zelf moet bijdragen aan de zorgkosten. Besparen op de zorgverzekering via het eigen risico is alleen interessant als je weinig gebruik maakt van de zorg.Niet alles komt trouwens in aanmerking voor het eigen risico. Een bezoek aan de huisarts niet maar de medicijnen die hij voorschrijft wel. Kijk voor meer info bij informatie over het eigen risico.