De top 5 van beste films (volgens Nederlanders)

Redactie     november 06, 2012    

Welke films zijn volgens het Nederlandse publiek de beste films ooit gemaakt? Bij de filmsite Moviemeter brengen duizenden Nederlanders hun stem uit op de films die in de bioscoop draaien, op TV te zien zijn, op DVD te koop zijn en on demand kunnen worden gehuurd.


Dit alles leidt tot een ranglijst van beste speelfilms volgens het Nederlandse publiek. Hier de top vijf:

1. The Shawshank Redemption
Uit: 1994. Waardering: 4,42 (uit 5)
Tim Robbins speelt Andy Dufresne, een man die wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Dufresne zegt onschuldig te zijn, maar dat horen rechters wel vaker en ze sluiten hem voor twee maal levenslang op in de gevangenis Shawshank die weinig overeenkomsten vertoont met de hotels die we in Nederland gevangenis noemen. Hoop, een poster van Rita Hayworth en zijn medegevangene Red (Morgan Freeman) houden hem in de gevangenis op de been.

2. The Godfather
Uit: 1972. Waardering 4,36
De eerste film over Don Vito Corleone, de beroemdste mafiabaas die nooit bestaan heeft. A movie you can't refuse. Met een legendarische Marlon Brando en een jonge Al Pacino.

3. The Green Mile
Uit: 1999. Waardering 4,28
Een echte Steven King film. Tergend traag, zo lang als het boek dik is, en wachten op de actie die misschien komt. Toch is The Green Mile een film die van begin tot eind boeit en waarin je in het verhaal wordt meegezogen. Een knappe prestatie van schrijver Steven King, regiseur Frank Darabont en de acteurs Tom Hanks, David Morse en Michael Clarke Duncan.

4. The Godfather 2
Uit: 1974. Waardering 4,28
Een sequel in de top vijf, alleen dat is al een wereldprestatie. Deze tweede Godfather film gaat over de jonge Vito Corleone en zijn zoon Michael Corleone die in de jaren vijftig het 'familiebedrijf' probeert uit te breiden.

5. Pulp Fiction
Uit: 1994. Waardering 4,26
Samuel L. Jackson, John Travolta, Uma Thurman en Bruce Willis spelen de hoofdrollen in deze legendarische film van Quentin Tarantino die liefhebbers van lange dialogen en absurde situaties nog steeds in staat van opwinding brengt.

Resultaten per mail

Geef hier je mailadres:

In samenwerking met FeedBurner

Vul hierboven je mailadres in en je krijg voortaan iedere Top Vijf automatisch in je mailbox.
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactform

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.